Der har som bekendt været afholdt seniorhøjskoledag i aktivitetshuset for andet år i træk.
Eftermiddagens foredrag af professor i litteratur og kulturhistorie ved Syddansk Universitet i Odense, Johs. Nørregaard Frandsen havde overskriften: Da landbolivet blev en by i provinsen.
Her var der sat fokus på den udvikling eller afvikling, om man vil, som landdistrikterne har gennemlevet siden 1950. Johs Nørregaard Frandsen, som i øvrigt selv er bondefødt, er en særdeles dygtig og humoristisk formidler, som fangede tilhørernes opmærksomhed fuldt og helt, da det også var en fortælling, som man i høj grad selv kunne nikke genkendende til, idet størstedelen af de tilstedeværende havde været/er en del af den.
Med henblik på det arbejde, der netop har taget sin begyndelse i vort område: Hvor er Bislev 2020? vil jeg blot kort referere fra slutningen af foredraget, hvor han kom ind på, hvordan han så på de små landsbyers fremtid, f. eks en lille landsby som Bislev.
Her sagde han bl.a., at vi skal være bevidste om, hvad vi allerede har, og for Bislevs vedkommende er det den smukke natur, kirke, skole, børnehave og et rigt foreningsliv, som vi skal arbejde for at passe på og videreudvikle.
Bislev er som allerede bekendt desuden i den heldige situation yderligere at have arbejdspladser på f. eks Bislev mejeri, Wolturnus, opholdsstedet ”Den gamle smedje” samt større landbrug. Det er atypisk for en lille by som Bislev at have en stor virksomhed med ca. 150 medarbejdere samt Danmarks største landbrugsskole med ca. 40 medarbejdere.
Endvidere påpegede han, at man i de små samfund oplever fællesskab, sammenhold, nærvær og samvær.
Det er værdier, som Johs. Nørregaard Frandsen fornemmer, at unge mennesker i byerne er bevidste om og søger ud mod, da de i høj grad danner grundlag for et godt miljø for børnene at vokse op i. I den forbindelse er det vigtigt at kunne tilbyde gode boliger.
Endvidere fremhævede han, at det er vigtigt, at vi, der allerede bor her, er åbne, aktive og positive og kommer eventuelle tilflyttere i møde, så de føler sig velkomne og bliver en del af fællesskabet. Ja, vi skal være gode til at fortælle DEN GODE HISTORIE og lade være med at JAMRE
Vi skal sørge for, at vores by og egn ser indbydende og pæn ud, og eventuelle faldefærdige huse og bygninger bliver fjernet. Vi kan alle bidrage med velholdte boliger, haver og evt. fortov.
Som deltager i højskoledagen var det dejligt at slutte dagens emne: ”Folkevandringen fra land til by” med så optimistiske toner for vor by og egn, som vi, der bor her, er så glade for.
Else Svennum